Winnica Golesz

Cięcie winorośli latem



Wczesnowiosenne cięcie zdrewniałych części winorośli, to jedynie wstęp do licznych zabiegów pielęgnacyjnych latem. Aby uzyskać smaczne i zdrowe winogrona, nie możemy zaniedbywać bardzo starannego cięcia zielonych części krzewów, aż do późnej jesieni.

Zbyt duża liczba pozostawionych podczas wegetacji pędów i liści prowadzi zawsze do znacznego pogorszenia jakości zebranych winogron.

Intensywny wzrost latorośli
Intensywny wzrost latorośli

Selekcja latorośli i kwiatostanów

Wykonujemy ją pod koniec maja lub na początku czerwca. Wyłamujemy wszystkie niepotrzebne latorośle, w pierwszej kolejności te bez zawiązków kwiatostanów. Liczba latorośli powinna być zgodna z obliczeniami podczas cięcia na owocowanie. Z każdego pąka ma wyrastać tylko jedna latorośl, dlatego te rozwijające się z pąków zapasowych (bocznych) usuwamy. Oprócz latorośli owoconośnych pozostawiamy na krzewach pędy wegetatywne, które będą potrzebne w następnym roku do odbudowy formy krzewów. Są to tzw. pędy zastępcze, na których w kolejnym roku krzew będzie owocował. Usunięcie nadmiaru latorośli poprawia warunki odżywiania pozostałych pędów oraz nasłonecznienie i przewietrzanie krzewów. Po kwitnieniu kontrolujemy jeszcze raz liczbę latorośli i zawiązanych gron. Na każdej latorośli pozostawiamy dwa grona, a w przypadku odmian wielkoowocowych - jedno, najlepiej rozwinięte. Silnego redukowania plonu wymagają odmiany deserowe o dużych owocach, np. Arkadia (bardzo plenna). Zaniedbanie tego zabiegu powoduje, że owoce są wodniste, mało słodkie i niesmaczne. Redukcji plonowania potrzebują też odmiany o późniejszej porze dojrzewania, np. Alden, Hibernal, Sibera. Mniejsze obciążenie krzewów owocowaniem powoduje, że owoce wcześniej dojrzewają i gromadzą więcej cukru.

Kwitnienie winorośli
Kwitnienie winorośli

Cięcie pędów przedwczesnych

Pędy przedwczesne (syleptyczne lub pasierby) to latorośle wyrosłe z pąków letnich osadzonych w kątach ogonków liściowych. Niekiedy mogą pełnić pożyteczną rolę, ale najczęściej niepotrzebnie obciążają krzewy i należy je skracać lub usuwać. Na krzewach prowadzonych nisko i ciętych krótko, np. w formie bezpiennej krzaczastej, pasierby należy regularnie usuwać. Wyłamujemy je, gdy mają 5-7 cm. Usuwanie zbyt długich pasierbów powoduje rany i może uszkodzić pąki główne. Silnie wyrośnięte pasierby należy skracać nad pierwszym liściem. Na krzewach prowadzonych w szpalerach w formie Guyota lub Casenave'a pasierby należy usuwać zwłaszcza z dolnych części pędów w okolicy gron. Swobodny dopływ powietrza korzystnie wpływa na zdrowotność, a lepsze nasłonecznienie poprawia wybarwienie owoców. Na krzewach formowanych wysoko, latorośle i pasierby rosną znacznie słabiej i często zabieg cięcia jest pomijany.
W przypadku uszkodzenia liści (choroby, szkodniki, grad), pasierby mogą pełnić pożyteczną rolę zwiększając powierzchnię asymilacyjną krzewu. Pozostawiamy je wtedy skracając nad 3.-4. liściem. Silny wzrost pędów przedwczesnych jest sygnałem zbyt słabego obciążenia krzewów owocowaniem lub przenawożenia azotem. Na krzewach obficie owocujących, zwłaszcza na suchych stanowiskach, wzrost pędów syleptycznych jest zazwyczaj słaby. Znaczna część odmian mieszańcowych zawiązuje owoce na pędach przedwczesnych, które w przypadku odmian bardzo wczesnych, dojrzewają ok. 2 tygodnie później po głównym zbiorze. Na krzewach odmian późniejszych owoce te nie dojrzewają.

Skracanie młodych pasierbów
Skracanie pasierbów młodych

Skracanie latorośli

Zabieg ten stosuje się w uprawie odmian bardzo silnie rosnących i gorzej zawiązujących owoce, a zwłaszcza odmian z fizjologicznym defektem zapylania (Swenson Red, Perła Zali) i beznasiennej Einset Seedless. Skrócenie wierzchołków wszystkich latorośli w krzewie hamuje na kilka dni ich wzrost, kierując większą ilość pokarmów do kwiatostanów. Poprawia to jakość owoców, grona są bardziej wyrównane i większe. Latorośle skraca się o około ¼ długości, bezpośrednio przed kwitnieniem krzewów.

Ogławianie latorośli

Ma na celu zahamowanie wzrostu owocujących pędów i przyspieszenie ich drewnienia. Wykonujemy je pod koniec fazy wzrostu jagód, gdy osiągną właściwą dla odmiany wielkość. W zależności od pogody w danym roku, termin pierwszego zabiegu przypada na II-III dekadę lipca. W praktyce przycinanie latorośli wykonujemy 3-4-krotnie, co kilkanaście dni, aż do zbioru owoców. Zbyt późne przycięcie pędów jest mato skuteczne i nie przyspiesza drewnienia, zbyt wczesne - pobudza wzrost pasierbów. Zbyt krótkie przycięcie pędów może spowodować przedwczesne rozwinięcie się pąków zimowych.
Skracanie starszych pasierbów
Skracanie pasierbów starszych
Prawidłowo przeprowadzony zabieg zwiększa wytrzymałość krzewów na zimę i poprawia nasłonecznienie gron. Należy pozostawić co najmniej 6-10 liści powyżej ostatniego grona na latorośli. Istotna jest jednak nie liczba, lecz powierzchnia ogólna liści - liści dużych zostawiamy mniej, małych - więcej.

Obrywanie liści

Wykonuje się je pod koniec dojrzewania owoców, 2 tygodnie przed zbiorem. Usuwamy nadmiar liści bezpośrednio zacieniających owoce - będą wtedy lepiej przewietrzane i zdrowsze (szara pleśń). Bezpośredni dostęp słońca poprawia wybawienie owoców oraz zwiększa zawartość substancji aromatycznych. Odsłonięcie gron nie wpływa natomiast na zwiększenie zawartości cukru. Nadmierne obrywanie liści jest natomiast poważnym błędem, gdyż może opóźnić dojrzewanie i obniżyć zawartość cukru w owocach. Zdrowe liście znajdujące się w pobliżu gron mają największy udział w procesie fotosyntezy, dlatego usuwa się najwyżej 3 liście, licząc od nasady pędu.

Roman Myśliwiec
Działkowiec 7/2014


SADZONKI WINOROŚLI
oferta na jesień/wiosnę
2017/18


WINA Z NASZEJ WINNICY

ABC zakładania
winnicy


Droga do własnej
winnicy


Ostatnio dodane:
Winiarz z Podkarpacia autorem
nowych odmian winorośli


www.roman-mysliwiec.pl
akademiawina.org
© Winnica Golesz 2016