
Historia winnicy Golesz
Nazwa gospodarstwa nawiązuje do znajdujących się w pobliżu ruin zamku Golesz. Zamek ten zajmował znaczące miejsce w średniowiecznej historii miasta Jasła i okolic. Położony był na stromym wzgórzu we wsi Krajowice, zwanym niegdyś Krajowskim Brodem. Według badaczy historii zamek był strażnicą przy szlaku komunikacyjnym wiodącym doliną Wisłoki. Wybudowany był w XI wieku i jak oceniają historycy był w owych czasach twierdzą obronną o wielkiej sile. Golesz przetrwał najazd wodza Madziarów Macieja Korwina w 1474 roku. Większość okolicznych miast i wsi uległo wówczas doszczętnemu zniszczeniu. Po zmianie szlaków komunikacyjnych znaczenie obronne zamku zmalało, a pierwszego poważnego zniszczenia zamku dokonali Szwedzi w 1664 roku. Od tamtej pory zamek popadał powoli w ruinę. W miejscowościach przylegających do zamku rozwinął się w tamtych czasach przemysł tkacki produkujący piękne perkale. W 1811 roku właściciel fabryk tkackich Achilles Jeaunot zamienił ruiny zamku Golesz w wypoczynkowy ogród w stylu angielskim. Wzgórze było pełne alejek, ścieżek, mostków. Założył również zwierzyniec z danielami, a ruiny zamku zakonserwował i wzmocnił balustradami. Nie uratowało to jednak zamku od ostatecznej zagłady, która dokonała się podczas najazdu węgierskich wojsk Rakoczego. Zamek został doszczętnie spalony, a kamienną basztę i dziedziniec rozebrała miejscowa ludność jako materiał budowlany pod fundamenty okolicznych domów.

Podstawową działalnością gospodarstwa, jest realizowany od lat program testowania nowych odmian winorośli, pod kątem przydatności do polskich warunków klimatycznych. Nowe, obiecujące odmiany były sprowadzane z różnych zagranicznych placówek badawczych głównie z Węgier, Ukrainy, Mołdawii, Rosji, Czech, Niemiec, USA i Kanady. W uprawie doświadczalnej znajdują się obecnie prawie wyłącznie tzw. mieszańce złożone winorośli. Dzięki swym naturalnym cechom odpornościowym, właśnie te odmiany najlepiej znoszą warunki polskiego klimatu. Szczególne miejsce w pracach doświadczalnych winnicy zajmują odmiany przerobowe na wino. Z owoców tych odmian corocznie wyrabiane jest wino. Wyniki prac w winnicy i piwnicy dowodzą, że przynajmniej z kilku nowych odmian przerobowych, pasujących do klimatu cieplejszych rejonów Polski, można uzyskać dobrej jakości wina stołowe, a nawet wina jakościowe. Towarowa uprawa winorośli na wino jest w Polsce możliwa i może być opłacalna. Wyniki prac doświadczalnych w winnicy Golesz były wielokrotnie przedstawiane w programach edukacyjnych TVP, publikowane w prasie ogrodniczej oraz w wielu publikacjach książkowych autorstwa Romana Myśliwca.






