Winnica Golesz

Jutrzenka z Polski



Mamy dziś przyjemność przedstawić pierwszy szczep krajowego pochodzenia. Aromatyczna Jutrzenka jest odmianą dobrze przystosowaną do polskich warunków, łatwą w uprawie. A do tego daje wina całkiem przyzwoite.

Jutrzenka
Jutrzenka
Już dwieście lat temu ksiądz Kluk zachęcał do selekcji krajowych szczepów winorośli, lecz nasze dokonania na tym polu nie są imponujące. Ograniczały się dotąd do dwóch starych odmian deserowych o znaczeniu wyłącznie amatorskim: Tryumf i Iza zaliwska. Jutrzenka jest wiec pierwszą polską selekcja w pełni przydatną do produkcji winiarskiej. Ta krzyżówka odmian Seyve villard 12 375 i burgundzkiej białej (Pinot blanc) została uzyskana w latach 80. w winnicy Golesz w Jaśle; tam też w roku 1998 wytłoczono pierwsze wino z Jutrzenki.

Dla początkujących i zaawansowanych

Jutrzenka jest odmiana żywotna i plenną a krzewy odznaczają się średnio silnym i wyrównanym wzrostem. Odmiana owocuje dość regularnie i daje plon około 15-20 ton winogron z hektara (ok. 110-150 hl/ha). Łoza dobrze drewnieje, a krzewy bez większej szkody znoszą mrozy do -25° C. Dobrze regenerują się także po uszkodzeniach wywołanych większymi spadkami temperatury, jak w czasie zimy 2002/2003. Jest też stosunkowo odporna na choroby grzybowe, zwłaszcza szarą pleśń, a jedynie w latach wyjątkowo wilgotnych mogą wystąpić objawy mączniaka rzekomego. Odmiana nie sprawia większych problemów w uprawie i nadaje się do winnic prowadzonych metodą integrowaną i organiczną (biologiczną). Jutrzenka rodzi dość duże, ładne grona o wadze ok. 200 g, które są atrakcyjne także jako owoce deserowe. Jest to cecha pożądana w przydomowych uprawach amatorskich i w małych gospodarstwach agroturystycznych. Jagody są średniej wielkości (16-18 mm), kuliste, jasnozielone; miąższ słodki o bardzo silnym aromacie. W przeciętnych latach owoce dojrzewają w drugiej połowie września i gromadzą sporo cukru: około 12-13° potencjalnej mocy (200-220 g/1). Mogą też być pozostawione dłużej na krzewach dla uzyskania większej dojrzałości.

Aromatyczne i słodkie

Jutrzenka daje wina o dobrej budowie, dość mocne, ekstraktywne, o zrównoważonej kwasowości. Najbardziej charakterystyczną cechą tej odmiany jest bardzo wyrazisty aromat, na który składają się nuty świeżych owoców (cytrusy, jabłko), liści porzeczki i świeżej mięty. Ta bardzo indywidualna kompozycja przypomina może najbardziej Sauvignon blanc, jednak aromat ten jest czasami tak mocny, ze w winach wytrawnych może być nieprzyjemny. Jutrzenka dobrze sprawdza się natomiast jako dodatek do win z odmian zbyt neutralnych i mało wyrazistych.
Kilkuletnie zaledwie eksperymenty z winifikacja tej odmiany wskazują także na jej dużą przydatność do produkcji win słodkich oraz likierowych (wzmacnianych). Wydaje się, że charakterystyczny, silny, a zarazem świeżo owocowy aromat jest tu cechą korzystną, podobnie jak w przypadku słodkich muszkatów.

Wojciech Bosak
Wino 12/03r.

SADZONKI WINOROŚLI
oferta na jesień/wiosnę
2017/18


WINA Z NASZEJ WINNICY

ABC zakładania
winnicy


Droga do własnej
winnicy


Ostatnio dodane:
Winiarz z Podkarpacia autorem
nowych odmian winorośli


www.roman-mysliwiec.pl
akademiawina.org
© Winnica Golesz 2016