Północne odmiany winorośli
W chłodniejszych rejonach świata (np. w USA, Kanadzie, krajach nadbałtyckich czy Rosji) prowadzone są próby uprawy winorośli w celu pozyskiwania winogron nie tylko konsumpcyjnych, ale i do wyrobu wina. Wykorzystywane są tam w uprawie odporne na mróz krzyżówki winorośli europejskiej (Vitis vinifera) z innymi gatunkami winorośli, np. z winoroślą lisią (Vitis labrusca), amurską (V. amurensis), nadbrzeżną (V. riparia), skalną (V. rupestris), letnią (V. aestivalis), Berlandiera (V. beriandieri), gołębią (V. cinerea), itp.
Frontenac |
Wytrzymałość na mróz
Podwyższona wytrzymałość krzewów na mróz nie idzie, niestety, w parze z lepszą jakością owoców, a zwłaszcza wina. Z reguły, im odporniejsza odmiana, tym jakość wina gorsza.
Abundance |
W celu poprawy jakości wina przy zachowaniu wysokiej wytrzymałości odmiany na mróz, zaczęto w pracach hodowlanych wykorzystywać inne gatunki winorośli, np.: V. amurensis, V. riparia, czy V. rupestris. Zaprezentowane poniżej odmiany są właśnie efektem takich prac.
Szczególnie duże osiągnięcia w hodowli nowych odpornych na mróz odmian winorośli odniósł, zmarły w 2004 roku, legendarny hodowca amerykański Elmer Swenson. Właśnie znana i ceniona w naszym kraju odmiana 'Swenson Red' (syn. 'Elmer') jest jedną z pierwszych przez niego wyhodowanych. Odmiany te są od kilku lat testowane również w Polsce i w przyszłości mogą okazać się bardzo przydatne do uprawy w rejonach, w których zbyt często występują mroźne zimy.
W chłodniejszych rejonach uprawy winorośli, oprócz odmian amerykańskich, wykorzystuje się wiele innych, wyhodowanych w Rosji, na Ukrainie, Łotwie i w Estonii, m.in.: Varajane Sinine, Hasansky Sladky (Kazan Early), Zilga, Skujins 675 (Moskowskij Ustojcziwyj), Jubilejnyj Novgoroda, Veldze, Sukribe. Niektóre z nich są w znacznym stopniu odporne na przemarzanie, a zarazem dają wino całkiem dobrej jakości.
Najciekawsze odmiany amerykańskie
La Crescent |
DM 8521-1 jest krzyżówką o skomplikowanym pochodzeniu, z przeważającym udziałem gatunków V. riparia i V. vinifera. Odmianę wyhodował David MacGregor. Krzewy mają ekstremalnie wysoką wytrzymałość na mróz (do -40°C). Na choroby grzybowe są wystarczająco odporne. Drobne, ciemne owoce dojrzewają średnio wcześnie. Wino o dużej zawartości tanin i czerwonego barwnika.
E.S. 10-18-30 to jedna z wielu selekcji Elmera Swensona o ekstremalnie wysokiej odporności na przemarzanie (do -40°C). Owoce niewielkie, jasnozielone, podobne w wielkości do owoców odmiany Leon Millot, dojrzewają wcześnie. Wino o neutralnym charakterze, bez nieprzyjemnego aromatu czy posmaku. Ze względu na słabszy wzrost zaleca się szczepić krzewy tej selekcji na silnie rosnącej podkładce E.S. 15-53.
Frontenac (Riparia 89 x Landot 4511) to odmiana już dość dobrze znana w USA, otrzymana przez hodowców z Uniwersytetu Minnesota. Wytrzymuje mrozy do -35°C. Grona ma średniej wielkości do prawie dużych, średnio zwarte lub luźne. Jagody średniej wielkości niebieskoczarne. Pora dojrzewania owoców jest średnio późna - przypada na początek października. Wino dobrej jakości, o wiśniowym posmaku, podwyższonej kwasowości, intensywnie czerwonej barwie i umiarkowanej zawartości tanin.
Kay Gray (Minnesota 64 x Golden Muscat x Onaka) to jedna z wielu odmian Elmera Swensona. Krzewy wytrzymują mrozy do -35°C, są również w wysokim stopniu odporne na choroby. Grona średniej wielkości lub małe, jagody żółtozielone, kuliste, o przeciętnej masie 3,5 g. Pora dojrzewania owoców wczesna. Wino o neutralnym charakterze, bez wyraźnego aromatu.
La Crescent (St. Pepin x E.S. 6-8-25) to odmiana otrzymana przez hodowców z Uniwersytetu Minnesota, powstała ze skrzyżowania dwóch selekcji Elmera Swensona. Jedna z kilku odmian najbardziej obiecujących w polskim klimacie. Krzewy wytrzymują mrozy do -35°C. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka. Średniej wielkości, jasne owoce dojrzewają wcześnie i gromadzą dużo cukru. Wino dobrej jakości, o przyjemnym morelowym aromacie.
Frontenac Gris |
Sabrevois (E.S. 283 x E.S. 193) to odmiana otrzymana przez Elmera Swensona z przeznaczeniem owoców na czerwone wino. Krzewy wytrzymują mrozy do -35°C. Drobne, ciemne owoce dojrzewają średnio wcześnie, zawierają 18-20% cukru. Wino o lekkim, owocowym charakterze i ciemnoczerwonym zabarwieniu, z niezbyt wysoką zawartością tanin.
St. Croix to siostrzana odmiana poprzedniej, pochodzi ze skrzyżowania tych samych odmian, co Sabrevois. Ma nieco mniejszą niż ona odporność na przemarzanie (do -32°C). Niewielkie ciemne owoce dojrzewają średnio wcześnie i mają mniej czerwonego barwnika niż owoce odmiany Sabrevois. Wino jasnoczerwone, o aromacie tytoniu, zbliżone nieco do Marechal Foch.
St. Pepin (E.S. 114 x Seyval Blanc) to jedna z najlepszych odmian Elmera Swensona nadających się na białe wino. Krzewy wytrzymują mrozy do -30°C, na choroby grzybowe są średnio odporne. Jasne, średniej wielkości owoce dojrzewają średnio wcześnie osiągając zawartość około 20% cukru i 1% kwasów organicznych. Wino aromatyczne, dobrej jakości.
Wytrzymałe na mróz odmiany winiarskie (tłustą czcionką wyróżniono odmiany znane już w Polsce)
Odmiana |
Pora dojrzewania |
Barwa owoców |
Barwa wina |
Jakość wina (pozytywne cechy) |
Odporność na choroby |
Mrozowy- trzymałość* |
Abundance |
średnio wczesna |
granatowa |
czerwona |
dobra (barwnik taniny) |
średnia |
-35°C VI |
Adalmiina |
średnio wczesna |
żółta |
jasna |
średnia |
wysoka |
-35°C VI |
Aurora |
wczesna |
różowożółta |
jasna |
średnia |
wysoka |
-28°C IV |
Cascade |
wczesna |
granatowa |
jasnoczerwona |
średnia |
wysoka |
-28°C IV |
DM 8521-1 |
średnio wczesna |
granatowa |
czerwona |
średnia (barwnik taniny) |
wysoka |
-40°C VI |
E.S. 4-7-25 |
wczesna |
granatowa |
różowa |
średnia |
wysoka |
-30°C V |
E.S. 5-3-89 |
średnio późna |
żółtozielona |
jasna |
dobra (aromat muszkatowy) |
wysoka |
-35°C VI |
E.S. 8-2-43 |
średnio wczesna |
żółtozielona |
jasna |
dobra (aromat muszkatowy) |
wysoka |
-30°C V |
E.S. 10-18-30 |
wczesna |
jasnożółta |
jasna |
średnia |
wysoka |
-40°C VI |
Frontenac |
średnio późna |
granatowa |
ciemnoczerwona |
dobra (barwnik, ekstrakt) |
wysoka |
-35°C VI |
Frontenac Gris |
średnio późna |
granatowa |
jasna |
dobra (ekstrakt) |
wysoka |
-35°C VI |
Heridan |
średnio późna |
granatowa |
ciemnoczerwona |
dobra (barwnik) |
bardzo wysoka |
-35°C V |
Kay Gray |
wczesna |
jasnożółta |
jasna |
średnia |
bardzo wysoka |
-37°C VI |
La Crescent |
średnio wczesna |
żółta |
jasna |
dobra (aromat) |
wysoka |
-35°C VI |
La Crosse |
średnio wczesna |
żółtozielona |
jasna |
średnia |
średnia |
-30°C V |
Leon Millot |
średnio wczesna |
granatowa |
czerwona |
średnia |
średnia |
-28°C IV |
Luise Swenson |
średnio wczesna |
żółtozielona |
jasna |
średnia |
wysoka |
-35°C VI |
Marechal Foch |
średnio wczesna |
granatowa |
czerwona |
dobra |
wysoka |
-30°C V |
Praire Star |
średnio wczesna |
żółta |
jasna |
dobra (ekstrakt) |
średnia |
-35°C VI |
Sabrevois |
średnio wczesna |
granatowa |
ciemnoczerwona |
średnia (barwnik) |
średnia |
-35°C VI |
St. Croix |
średnio wczesna |
granatowa |
czerwona |
średnia |
średnia |
-32°C V |
St. Pepin |
średnio wczesna |
żółtozielona |
jasna |
dobra (aromat) |
średnia |
-30°C V |
Swenson Red |
średnio wczesna |
purpurowa |
jasna |
średnia** |
średnia |
-30°C V |
Swenson White |
późna |
żółtozielona |
jasna |
średnia |
średnia |
-35°C VI |
Troubador |
średnio wczesna |
granatowa |
ciemnoczerwona |
średnia (barwnik, taniny) |
wysoka |
-40°C VI |
** jakość wina wytrawnego średnia, wina likierowego wysoka
Roman Myśliwiec
Szkółkarstwo nr 5/06
Szkółkarstwo nr 5/06